
Namn: Lisa Söderlindh
Yrke: Initiativtagare och
ansvarig för MIG Talks
Arbetsgivare: Migrationsverket
"Initierat och lanserat en helt ny
kommunikationssatsning där 100
migranters berättelser lyfts upp
via MIG-talks"

Namn: Martin Lavin
Yrke: Samordnare/projektledare
Arbetsgivare: Stockholms stad
"Använder nya metoder för att ge
unga en ny start i livet, och har fått stort genomslag när det gäller att motivera unga vuxna till att förändra sina liv"

Namn: Linus Holmgren
Yrke: Rekryteringsansvarig
Arbetsgivare: Vallentuna kommun
"Har på endast ett år gjort stora framsteg när det gäller målgruppsanpassning och kostnadseffektivisering av Vallentuna kommuns rekryteringar"

Namn: Mikaela Östebro
Yrke: Kommunikatör
Arbetsgivare: Gällivare kommun
"Tänker nytt för att nå
ut med information om
samhällsomvandlingen i Gällivare,
och söker ständigt nya metoder för att informera och kommunicera med medborgarna"

Namn: Fredrik Norman
Yrke: Förstelärare
Arbetsgivare: Bessemerskolan, Sandvikens kommun
"Den bloggande läraren som använder digitalisering för att underlätta för såväl elever som medarbetare"
VINNARE OCH NOMINERINGAR TIDIGARE ÅR
GÅ DIREKT TILL TIDIGARE ÅR
ÅRETS HJÄLTE

Ett stadigt stöd som hjälper många människor
Hobbe leder Resursgruppens fritidsgrupp för människor som av olika anledningar står långt ifrån arbetsmarknaden och behöver arbetsträna. I ett antal år har Hobbe varit ett stadigt stöd och hjälpt många människor på vägen mot ett normalt arbetsliv. Samtidigt ser han och hans gäng till att Härnösandsborna har rena och trevliga bad- och grillplatser med påfylld ved och en välskött skidbacke.
VINNARE
Hobbe Eriksson
Arbetsledare för resursgruppens fritidsgrupp
Härnösands kommun
NOMINERADE




IGGE KABACA
Lärare, Eiraskolan
Utbildningsförvaltningen
Stockholms stad
ANDREAS PERSSON
Sjuksköterska
Södersjukhuset
ANNA LUND
Rektor, Karlbergs förskolor
Stockholms stad



MATERIALFUNKTIONSTEAMET
Central skyddsmaterialfunktion
Stockholm stad
EVA-MARIE WENDEL
Medicinskt ansvarig
Sjuksköterska
Tomelilla kommun
LEX FEMME
Jourverksamhet
Ideell tjej- och kvinnojour




CAMILLA EKLUND
Projektledare
Serviceförvaltning,
Stockholms stad
CARINA SIKSTRÖM
Förvaltningsledare och
Projektledare
AB Familjebostäder
ANDERS UVENBERG
Lärare
Elsa Brändström skola
Linköping




FREDRIK HILLELSON
VD och Grundare
Beredskapslyftet
Novare Human Capital
SIVA ARIF
Serieentreprenör och
juriststudent
CoGo-app
PETER SJÖLUND
DNA-specialist och släktforskare
Peter Sjölund AB
Släkt & DNA

ANNELI MELANDER
Biträdande enhetschef
Utbildningsförvaltningen
Stockholm stad

HANDSPRITSTEAMET
Berit Olofsson, Lennart
Bergström, Hanna Gustavsson, Tamara Church
Forskare
Stockholms universitet
ÅRETS INSPIRATÖR

VINNARE
EWA SKOOG HASLUM
Marinchef
Försvarsmakten
En stor inspirationskälla inom Försvarsmakten
Ewa är ett namn och ansikte som de flesta inom Försvarsmakten känner till. Anställd i över 30 år och kvinna i ett traditionellt mansyrke. Allting hon gör syns. Både det bra och det mindre bra. Men Ewa har valt att inte fästa särskilt stor uppmärksamhet vid sin synlighet, hon tror på att mångfald berikar och att godhet och ärlighet lönar sig i längden. Genom denna syn har hon inspirerat många till att söka sig till Försvarsmakten och varit en individ som har gjort stor skillnad inom organisationen. Trots att Ewa har hållit huvudet högt har det inte varit lätt att alltid vara sedd. I början av karriären tyckte hon att det var skönt att gå ur uniformen och bara vara en kvinna.
Ewas karriär har inte varit utstakad från början, i princip hela hennes yrkesliv har varit inom marinen. Fokus har varit på att hon ska göra ett bra jobb och inte klättra i karriärstegen, det har kommit på köpet. Ewa har handlat efter hjärta och vågat gå sin egen väg. Med småbarn hemma patrullerade hon under 2007 Libanons kust, en av höjdpunkterna under karriären. Att vara ute till sjöss under lång tid ger insikt i både sig själv och andra. I Ewas ögon är hon en kvinna som vill göra ett gott jobb, men för många utomstående är hon en individ som banar nya vägar, som skapar möjlighet och inspirerar fler kvinnor till en karriär i Försvarsmakten. Ewa visar att genom att vara en ärlig och modig person kan en kvinna ta sig till toppen i en av de mest mansdominerade organisationerna.
Ewa är stolt över att arbeta i Försvarsmakten. Organisationens felaktigheter ser hon som drivkraft till förbättring. För henne är ett yrkesliv inom Försvarsmakten en möjlighet att arbeta för hela landet och alla Sveriges invånare.
NOMINERADE




EMMA RÖNNBERG
Chef kompetenscenter
Sigtuna kommun
PAULA OLSSON
Stödpedagog på
servicebostad inom LSS
Tomelilla kommun
LENAH KVARNLIND
Samordnare
Spånga Tensta SDF
Stockholm stad



ERIK JOHANSSON
Fastighetsanalytiker/Projektledare
AB Familjebostäder
JENNY BORG
Kommunikatör
Sotenäs kommun
STEFAN ÖSTERSTRÖM
Socialdirektör
Jönköping kommun
ÅRETS INSATS

VINNARE
MIKAEL RIBBENVIK
Generaldirektör
Migrationsverket
Öppnar dörrar för samverkan i hela den svenska offentliga sektorn
Mikaels karriär inom Migrationsverket började redan under studietiden på Lunds universitet. Då extrajobbade han som handläggare och fann kärleken till jobbet. Att få uppleva hela världen inne på sitt kontor och samtidigt få hjälpa människor som verkligen behövde hjälp var någonting som Mikael fastnade för. Sedan dess har Mikael arbetat sig från det lilla kontorsrummet i Skåne och idag är han generaldirektör för Migrationsverket.
Tack vare att Mikael har bra kontakt och ett stort nätverk inom den offentliga sektorn kunde han redan tidigt i Corona-krisen se att Migrationsverket skulle komma att få lägre arbetsbelastning och andra myndigheter betydligt mer att göra.
Utan att tveka gick Mikael ut och sa att han kunde låna ut sin personal till de myndigheter som behövde. När Mikael sträckte ut en hand till andra myndigheter kom det kritik från olika håll. Det var inte så man brukade arbeta och det var inte meningen att personal inom en myndighet skulle skola om sig och börja arbeta för en annan myndighet. Det var några av de saker som Mikael fick höra. Tack vare Mikaels syn på att genom samarbete kommer man längre så slutade det med att 800 anställda på Migrationsverket frivilligt anmälde sig till att hjälpa till på andra myndigheter under krisen.
Tack vare Mikaels insats med att sträcka ut handen till andra myndigheter under en kris har han öppnat en dörr för framtiden där myndigheter lättare och bättre kan samarbeta utan stora hinder. En ökad samverkan inom den offentliga sektorn är vad Mikaels insats blev resultatet av. En samverkan som är extremt viktig inom den offentliga sektorn i Sverige för att som land ska kunna få ut så mycket som möjligt av just den offentlig verksamhet.
NOMINERADE




LOVISA BERGLUND
Silviasyster/Undersköterska
Vansbro kommun
ANNA STRÖMBLAD
Kommunikationsdirektör
Region Skåne
SARA LEI
Sektionschef internmedicin
Karolinska Universitet sjuk.
Region Stockholm



JAN FRISK
Enhetschef IT-avdelning
Kronofogden
FAOUZIE SHAMALI
Modersmålslärare i Arabiska
Malmö stad
ROGER TICOALU
Avdelningschef för evenemangsavdelningen
/ kulturförvaltningen
Stockholm stad
ÅRETS LEDARE

VINNARE
MAGNUS DUVNÄS
Rektor Husbygårdsskolan
Rinkeby-Kista SDF
Stockholm stad
Engagemang är Magnus andranamn och med sitt driv når han goda resultat
En bra skola är viktig för alla elever i Sverige, men för eleverna i Husbygårdsskolan kan en bra skolgång på många sätt vara helt avgörande. De senaste åren har Magnus arbetat för ett värderingsstyrt förhållningssätt, som bygger på kärlek och omtanke samt där han är inlyssnande mot eleverna.
Det har varit många tuffa utmaningar som präglats av den repressiva kulturen i stadsdelen. Men med mod, uthållighet och en förmåga att hitta nya lösningar har Magnus fått samsyn i både arbetslaget och elevgrupperna. Något som har resulterat i trygghet, studiero och goda kunskapsresultat. På Husbygårdsskolan är målet att skapa balans mellan tydliga gemensamma strukturer och frihet för medarbetare att ta ansvar och utvecklas. Här ligger Magnus ansvar i att skapa förutsättningar för sin personal att klara ansvaret och hjälpa till att lyfta skolan. Han sätter upp tydliga förväntningar, arbetar med positiv förstärkning och ger stöd för utveckling.
Husbygårdsskolan med Magnus i spetsen har vänt en trend och har förbättrade resultat för läsåret 19/20. En av de viktigaste förändringarna är att elevantalet har ökat från 417 till närmare 500 stycken på tre år. Vidare har meritvärdet två år i rad varit över 200 poäng och ökat markant mellan årskurs 8 och 9. Det finns ett större engagemang bland vårdnadshavare och fler samarbeten har växt fram med externa organisationer. Idag visar även Husbygårdsskolan höga resultat i vad gäller trygghet och studiero. Men vad som gör Magnus stoltast är att eleverna svarar i hög grad att de upplever att skolan gör allt för att de ska lyckas.
NOMINERADE




EBBA GIEROW
Sektorschef Arbete, trygghet
och omsorg
Ale kommun
ERIK RYDING
Verksamhetschef
Arlandagymnasiet och
Arlanda komvux
Sigtuna kommun
LUMNIJE MEHMETI
Utvecklingsledare
Botkyrka kommun



LOUISE FLYGT
Kommunikationsdirektör
Norrköping kommun
JOMANA DARWISH
Funktionschef LSS
Sävsjö kommun
ANGELA ALEXANDRAKI
Chef kundtjänst & Fastighetsskötselenhet
Tornberget
Fastighetsförvaltning AB
ÅRETS TEAM

VINNARE
FOLKHÄLSOFÖRVALTNINGENS STAB
Utredare, förvaltningssekreterare, kommunikatör, verksamhetsutvecklare
Karlskoga kommun och Degerfors kommun
Teamkulturen är grunden
Hur viktigt är kulturen för framgång? Folkhälsoförvaltningens stab, vars uppdragsgivare är Karlskoga kommun, samarbetar för Degerfors kommun, har kommunens bästa resultat på HMR, hållbart medarbetarengagemang, som mäter index för motivation, ledarskap, styrning och totalindex. Teamet trivs ihop och skapar goda resultat. Tillsammans arbetar teamet systematiskt, med struktur, flexibilitet och en ständig strävan att förse deras verksamheter med toppkvalitativt stöd och styrning.
Vad är det som gör att teamet trivs så bra ihop och även kan prestera för verksamheterna? De har gemensamt byggt upp en kultur som präglas av prestigelöshet där de snabbt identifierar styrkor och svagheter hos varandra för att gemensamt kunna leverera bästa resultat. Genom ett tillitsbaserat arbete har de blivit bättre på att även föra vidare sin kunskap ut i organisationen.
Genom stödet och styrningen från staben har verksamheten under de senaste tre åren uppnått: sjukfrånvaro som gått från 13,54 % till 6 %, införande av heltid genom dialogmodellen och gått från 45 % till 85 % i reell arbetstid. Vidare har gruppen arbetat mycket för att ge bättre förutsättningar och status för de yrkena som utförs inom folkhälsoförvaltningen, såsom städ- och kostverksamhet.
Förutom att alla fyra trivs med att gå till jobbet varje dag är de väldigt stolta över att deras arbete har bidragit till att två kvinnodominerande yrken i kommunen har fått en ökad ekonomisk jämställdhet och att medarbetarna inom yrkena mår bättre.