Techtensa

 

TechCoacher för ungdomar Spånga- Tensta 

stadsdelsförvaltning, Stockholms Stad

SKAPAR FRAMTIDSDRÖMMAR OM TEKNIK

Franco, Liban, Nawaal, Adellet, Mimmi, Sadik och Tomas är gruppen som arbetar för att skapa framtidsdrömmar för ungdomar i Järvaområdet. Idag saknar många ungdomar i förorten koppling och kontakt med universitetet och tekniken, vilket leder till ökad segregationen och klyftor i samhället. Men detta skulle teamet bakom TechTensta ändra på. De skapade en mötesplats där ungdomar får interagera med både akademin och näringslivet, ett projekt som Stockholm stad och Tensta stadsförvaltning står bakom.

TechTensta är en mötesplats där ungdomarna bland annat får komma i kontakt och lära sig webbdesign, programmering, 3D-printing och musikproduktion. Tillsammans med tech-coacherna, som alla är engagerade studenter på någon teknisk på högskola, skapar de en trygghet och länk till tekniken. En möjlighet som många familjer saknar i området.

– Lokalen är nästan alltid fylld och har varit väldigt uppskattad av ungdomarna i området. Tekniken kommer täcka mer och mer av vår vardag – vi vill ge dem chansen att utforska det, berättar en av tech-coacherna som varit med sen start.

TechTensta har samarbete med ett flertal stora företag vilket bland annat har lett till att sex ungdomar har fått mentorskapsprogram. Projektet har blivit en stor succé som engagerat och skapat framtidshopp hos över tusen ungdomar i området och nu sprider sig konceptet både nationellt och

internationellt. Därför är TechTensta nominerade till Årets Team!