Skärmavbild 2019-03-06 kl. 16.23.20.png

Traineeprogrammet Stjärnfemman

Stjärnfemman är ett traineeprogram som vi har skräddarsytt på uppdrag av Region Blekinge. Fem studenter anställs på 20% under ett år inom fem olika yrken med teknisk inriktning. Studenterna får även utbildning, coaching och personlig utveckling under traineeprogrammets period. 

Uppdrag

Region Blekinge vände sig till oss med utmaningen att många studerande enbart förknippade regionen med 

 yrken inom vård och omsorg. Det var svårt för regionen att visa upp alla andra karriärmöjligheter som de har att erbjuda, framförallt inom tekniska yrken. 

Lösning

Vi genomförde en förstudie för att anpassa och skräddarsy traineeprogrammet utifrån Region Blekinges behov och möjligheter. Genom Traineeprogrammet Stjärnfemman kan Region Blekinge erbjuda fem studenter att redan under studietiden kickstarta sin karriär och dessutom få lära sig mer om offentlig verksamhet. Traineeprogrammet Stjärnfemman vänder sig till studerande på eftergymnasial utbildning inom tekniska inriktningar. Den första omgången examinerades 2016, den andra omgången examinerades 2018 och den tredje omgången examineras i juni 2020. 

Skärmavbild 2019-02-04 kl. 09.53.21.png

Hanna Englund, student informationslogistik Linnéuniversitetet, Stjärnfemman 2017

Jag visste inte riktigt vad Stjärnfemman var men när jag fick reda på att det var utbildning kombinerat med att man får insikt i arbetslivet tyckte jag att det passade bra. Det lät som en väldigt bra idé!

Oscar_Sjöberg.png

Oscar Sjöberg, civilingenjörsstudent Blekinge Tekniska högskola,

Stjärnfemman 2017.

Jag sökte till Stjärnfemman för att jag såg det som en möjlighet, ett sätt för mig att utvecklas och lära mig nånting nytt. Jag var väldigt nyfiken på vad konceptet var för någonting

Varför sökte du Stjärnfemman?

Vilka erfarenheter fick du av Stjärnfemman?

IMG_5004.JPG

Oliver Leijon, Enterprising & Business Development, Linnéuniversitetet.

Numera anställd som upphandlare på Region Blekinge,
Stjärnfemman 2018.

Stjärnfemman fick mig att öppna upp ögonen för att jobba med offentlig upphandling, komplexiteten i att upphandla högteknologisk utrustning, förhålla sig till LOU men inte minst bemöta och arbeta med vitt skilda personligheter. Varje upphandling är som ett nytt projekt med nya utmaningar, där mitt främsta uppdrag är att agera projektledare. Programmet stjärnfemman gav mig en bred grund att stå på i den rollen, att förstå hur organisationen fungerar i sin helhet, utveckla min ledarroll och mig själv som person.  .

..

..