top of page
  • Julia Raflund

Så här får du CSN att räcka på sommarlovet!

Att hantera sin ekonomi under sommaren kan vara en utmaning för studenter, men med rätt planering och budgetering kan du få CSN att räcka till. Ett sommarjobb kan ge extra inkomst, studentrabatter kan hjälpa dig att spara pengar och planering av matinköp och resor kan minska dina utgifter. Kom ihåg att CSN är din studiefinansiering och att du bör använda den klokt. Här är några studenttips för hur du kan få CSN att räcka till under sommarlovet.


Skapa en budget

Detta är det första och viktigaste steget för att hantera din ekonomi under sommaren. Skapa en realistisk budget för din inkomst och dina utgifter. Försök att hålla den, undvik impulsköp och onödiga utgifter.


Skaffa ett sommarjobb

Ett sommarjobb kan ge dig extra inkomst under sommaren och hjälpa dig att spara pengar inför hösten. Kontakta lokala arbetsgivare och sök på nätet efter lediga jobb, så som Arbetsförmedlingen eller LinkedIn. Här är några exempel på sommarjobb:

· Butiksbiträde

· Servitör

· Receptionist

· Lagerarbetare

· Sommarjobb inom vården


Undvik dyra resor

Resor kan vara dyra, så försök att undvika de onödiga utgifterna på resor. Här är några tips:

· Res med tåg eller buss i stället för flyg

· Undvik att resa under högsäsong

· Boka boende i förväg för att undvika höga priser


Undvik impulsköp

Försök att undvika impulsköpen under sommaren. Tänk över noga innan du köper något och fråga dig själv om det verkligen är nödvändigt.


Dra nytta av studentrabatter

Många företag erbjuder rabatter. Detta kan hjälpa dig att spara pengar på allt från kläder till restaurangbesök. Planera matinköpen, köpt det som är på extrapris och undvik färdiglagat. Här är några exempel på studentrabatter:

· Upp till 40% på Scandic

· 10% rabatt på Apotek hjärtat

· 30% på Linas matkasse


Använd CSN klokt

Tänk på att CSN är din studiefinansiering, inte din semesterbudget. Försök att undvika att använda hela CSN på sommaraktiviteter och resor. Använd i stället CSN för att täcka nödvändiga utgifter, som hyra och mat. Om du har sparat pengar under terminen kan du använda dem under sommaren för att få din ekonomi att räcka till.

 

Vill du veta mer om budgetering och få tips om hur du löser ekonomin när du går från student till jobb? Kolla in föreläsningen ”Ekonomi På Riktigt på VCD om ekonomi när man går från student till jobb”


Följ Framtidsverket på Instagram för råd kring din ekonomi och inbjudan till fler föreläsningarComments


bottom of page