top of page
  • Writer's pictureElla Sjöström

Lyckas med din digitala intervju


I och med dagens medieutveckling har mycket förändrats inom rekryteringsprocesserna. Ett exempel på detta är de digitala intervjuer som nu växer och har blivit en effekt efter pandemin. Denna nya samtalsform kräver även att vi kommunicerar på ett annat sätt jämfört med de tidigare personliga intervjuerna. Med dessa tips får du värdefulla byggstenar för en lyckad digital videointervju.


Ge ett slående första intryck

Något av det viktigaste att tänka på under en digital intervju är att ge ett starkt och tydligt första intryck. Lägg tid på att berätta om dig själv och vem du är samtidigt som du ger fysiska intryck i form av vinkningar och glada miner. Här är det extra viktigt att få fram din personlighet när ni inte ser varandra i verkligheten.


Tänk på din omgivning

Innan du går in i ditt videomöte bör du kolla omkring dig och se vad som kommer att synas i din kamera. Sitt gärna i ett rum med en neutral bakgrund där det inte finns risk för distraktioner. Se även till så att du själv syns bra på skärmen. Om ljus kommer bakifrån dig så kommer du inte synas lika bra utan försök att sätta dig i ett neutralt ljus där personen du pratar med inte bara ser en siluett av dig. Något som också är viktigt nät det kommer till din omgivning är ljudet. Se till så att du inte har ett fönster öppet med ljud som kan störa eller att det finns personer i samma rum.


Placera kameran på rätt sätt

Det är lätt att råka placera kameran snett eller från en udda vinkel. Detta är faktiskt väldigt centralt för ett gott helhetsintryck. Viktigt är att ditt ansikte syns tydligast och därför är en vinkel rakt framifrån en bra idé. Tänk ögonhöjd så kommer det säkerligen bli bra!


Tänk på ditt kroppsspråk

Något som också är viktigt i en digital intervju är att tänka på ditt kroppsspråk. Även fast du sitter bakom en skärm kan du inte flamsa omkring alldeles för mycket. Se till att du till exempel inte snurrar på din stol fram och tillbaka, utan att du sitter rakt och stabilt. Detta kommer också ge intrycket av att du inte är nervös utan trygg i sig själv. Ögonkontakt med kameran är också viktigt när intervjun sker digitalt, även om det kan kännas konstigt att sirra in i en skärm. Detta för att du ska upplevas som mer närvarande.


Öva några gånger

Ifall du känner dig nervös inför det nya formatet kan du alltid öva några gånger innan du sätter i gång med intervjun, för att bli lite varm i kläderna. Ett tips är att spela in dig själv några gånger för att sedan kunna studera videon och upptäcka eventuella förbättringar med ljud och ljussättning. Här kommer du även kunna se hur du själv låter och om du håller blicken mot kameran eller inte.


Nu är du redo för de digitala intervjuerna och får den 6 april chansen att använda dessa tips under Framtidsmässan. Mässan har under de senaste åtta åren varit ett forum för studenter över hela Sverige att lära sig mer om offentlig sektor, söka jobb, praktikplatser och skriva uppsats för att få mer kontakt med yrkeslivet. Under detta rekryteringsevent har du möjlighet att möta dina framtida arbetsgivare i digitala videomöten. Passa på och signa upp dig redan idag via länken nedan:

https://www.framtidsverket.com/framtidsmassan-student

Vi ses där!

16 views0 comments

Recent Posts

See All