top of page
  • Saga Svensson

5 tekniska uppfinningar som revolutionerat vår historia!

Tekniken har öppnat upp en hel ny värld för oss att utforska. Den har skapat helt nya förutsättningar för oss människor att leva. Idag är tekniken en självklar del av vår vardag. Den har bland annat gjort det möjligt för oss att kommunicera med människor världen över, skapat helt nya ekonomiska förutsättningar och automatiserat arbeten.


Klockan:

Den första mekaniska klockan utformades på 1200-talet. Dock har konsten att mäta tid funnits mycket längre än själva klockan, även långt innan vår tideräkning. Atomuret uppfanns 1949 och är idag det mest precisa sättet att mäta tiden på.

Datorn: Dators skapades från början i syfte att automatisera matematiska beräkningar! Charles Babblare konstruerade den första differensmaskinen men den kom sedan att färdigställas av svensken Georg Scheutz och hans son Edvard! Den fösta fungerande differensmaskinen kom ut först 1843. Televisionen: John Baird genomförde världens första TV-sändning den 2 oktober 1925. Tv bilden var bara några centimeter hög men kvalitén var tillräckligt bra för att kunna urskilja motivet av ett ansikte. Det första Tv-bolaget startade 1935 i Tyskland där man sände två timmar om dagen. Tvn var väldigt dyr och på denna tid så det fanns särskilda lokaler dit folk kunde åka och lösa ut biljetter för att titta på sändningen. Mobiltelefonen: Mobiltelefonen har öppnat nya möjligheter för oss att kommunicera på. Tidigare fanns inga trådlösa telefoner, så man fick flytta sig dit telefonen fanns. På 1980- talet inleds mobiltelefonens framgång! Det fanns mobiltelefoner även tidigare men de var klumpiga, svåra att ta med sig, dyra och sällsynta. Internet: Tim Berners-Lee uppfann år 1991 World Wide Web i syfte att skapa en större och bredare användning av internet. Internet har öppnat oändligt många möjligheter för oss människor världen över! Inte minst gör det kommunikationen enklare! Tims uppfinning har revolutionerat vårt sätt att leva, hans uppfinning har bland annat gjort det möjligt för oss att chatta med vänner, skriva bloggar, skapa hemsidor, boka resor och delta i digitala konferenser. Tekniken har inte minst gjort det möjligt för oss att skapa vår digitala mötesplattform som Framtidsverket stolt representerar idag! Här har du chans a erfar en virtuell mötesplattform i 3D miljö! Här finns möjlighet att ha möte helt på distans, med chans att träffa din kommande arbetsgivare! Söker du jobb eller praktik inom IT? Glöm då inte att anmäla dig till IT-branschdagen den 2 Februari 2022! Här har du möjlighet att mingla med arbetsgivare från olika kommuner och företag och se på föreläsningar! Anmäl dig nu för att ta reda på vilka lediga jobb som våra utställare har lediga just nu! Vi ses där!


27 views0 comments

留言


bottom of page