Maria Forsberg

Socialsekreterare Falu Kommun

SOCIALSEKRETERAREN SOM ALDRIG GAV UPP

Maria Forsberg arbetade som socialsekreterare hösten 2015 när den stora flyktingvågen kom till Sverige. 35 000 ensamkommande ungdomar kom till Sverige under bara ett par månader och det var en logistik utan dess like för Maria och hennes kollegor att få det att gå ihop. Idag kommer det inte alls

lika många, men de som kommer är barn som är helt ensamma i ett nytt land. De har fått gå igenom saker vi inte ens kan föreställa oss, som är otänkbart för många. Det var tufft men Maria kände att hon var tvungen att kämpa vidare för dessa barn. 

 

I takt med den ökade arbetsbelastningen växte Marias arbetsgrupp och hon blev gruppledare. Socialsekreterarna fungerar som spindeln i nätet för varje barn som kommer och täcker upp de behov och stöd som saknas utan en förälder. Det är en verksamhet där människovärde ofta ställs mot ekonomi.

Vissa ser det som en kostnad för samhället, men Maria försöker lyfta ungdomarnas värde och se möjligheter. Hon orkade stå kvar och kämpa för dessa barn men även peppa och stödja sina kollegor i deras tunga arbete, ett arbete som samtidigt ger väldigt mycket för Maria. Hon behöver ha ett jobb där det hon gör har betydelse för en annan människa. 

Tack vare att Maria orkade stå kvar och kämpa vidare har hon hjälpt många av dessa ungdomar med stora behov som kommer till Sverige ensamma. Hon ser potentialen och resurserna i dem och har gett dom stöd och säkerhet i en tid där allt annat är osäkert. Och inte minst har hon inspirerat och stöttat sina kollegor så att de tillsammans har kunnat göra det omöjliga möjligt. Därför är Maria nominerad till Årets Inspiratör!